Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

26 September 2016

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Assalamualaikum




بسم الله الرحمن الرحيم

Resepi Asam Pedas Ikan Pari Zana | Hai selamat pagi semua.lama zana tak share resepi ye..ada tak yang masih ingat dengan blog zana??
Dah hampir 1tahun zana slow blggoing huhu..busy sikit sejak anak-anak mula membesar ni.masa sangat singkat untuk meluahkan perasaan dan berkongsi apa je kat sini.kejap lagi dah mula start busy dah..anak balik sekolah.itulah rutin harian zana setiap hari.. :)
Pagi ni zana sempatlah curi masa sikit nak share resepi simple je ni.harap korang semua boleh try ye.semudah ABC je..
jom mulakan..







Bahan- bahan
Bahan A :


500 gram ikan pari ( dibersihkan )
10 biji bendi
1 biji tomato ( dipotong 4 )
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa



Bahan B ( Dikisar ) :


20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit



Cara Masak
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
Masukkan ikan, garam, daun kesum, dan bendi. Kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
Masukkan tomato perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.
Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan goreng dan sambal belacan perghhhh menyengak pedasnya.




Simple je kan..
Selamat mencuba..hope u alls suka


okey jumpa lagi di lain hari.


Assalamualaikum..




Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

30 July 2015

Resepi Nasi Tomato

Assalamualaikum



بسم الله الرحمن الرحيم


Resepi nasi tomato | Bila teringin sangat nak makan benda yang tak pernah buat,
Hah amik kau mulalah menggelabah semacam.cuba google tapi bahannya banyak sangat.Tapi aku nak yang senang dan simple je.

Last-last dapat jugak resepi nasi tomato.Buat-buat muka tak malu minta resepi ni dengan kawan haha..
Resepi yang ni memang simple giler dan senang nak buat.Terima kasih ecah sebab kongsi resipi semudah ABC ni..



Maaf lah gambornya tak berapa nak cun hehe...



Jom kita mulakan dengan bahan-bahannya :-


-Untuk Nasi-

2,3 cawan beras ( basuh toskan dan ketepikan dulu )
2 bawang merah (ikut besar mana) tumbuk / kisar
2 bawang putih - tumbuk / kisar
1 biji tomato - tumbuk /kisar
1 inci halia - tumbuk / kisar
1 btg kulit kayu manis
1 bunga lawang
1 bunga cengkih
1 buah pelaga
Minyak / majerin untuk menumis.
kalau guna majerin pun ok, baru la wangi sikit nasi tu.
sedikit garam


Bahan untuk acar :-

1 batang timun ( di potong memanjang dlm 1 inci mcm tu )
1 biji cili besar merah ( di hiris )
Nenas ( potong kecil ) ikut banyak mana nak letak ye.
gula & garam

Gaulkan semua bahan di atas tu.siap


Cara memasak :-

Mula-mula panaskan kuali,masukkan minyak / majerin tumiskan dulu kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga & bunga lawang lepas tu barulah masukkan bahan di atas tu.
tumis sehingga naik bau wangi ye..urmmmm waaaaa..ada bau tak?? Kalau tak ada bau tu maknanya hidung korang tersumbat haha..

Lepas tu dah naik bau kan,kalau korang nak masukkan beras dalam kuali gaulkan sekejap pun blh jugak.
Tapi ikut citarasa sendiri la.bagi aku paling mudah nak jimatkan masa, masukkan je dalam periuk nak masak nasi tu gaulkan je dalam tu..masak macam biasa..air tu jangan lebih jangan kurang ye..macam masak nasi biasa jugak..ukur je guna jari..


Ok nasi sudah di masak.
Untuk ayam masak merah pulak



Bahannya pun senang dan simple je :-


Ayam ( di potong kecil dan bersihkan ) Bajet nak letak banyak mana ye..
1 biji buah tomato ( belah 4 )
2 biji bawang merah - tumbuk / kisar
1 biji bawang besar - di hiris halus
2 biji bawang putih - tumbuk / kisar
1 inci halia
Sos tomato
Sedikit air asam jawa
minyak / majerin untuk menumis
Garam & gula secukupnya.


Caranya :-

Panaskan kuali dan masukkan minyak/majerin goreng ayam dulu separuh masak toskan dan ketepikan.
lepas tu tumis semua bahan di atas sampai pecah minyak.masukkan sos tomato kacau kejap.masukkan ayam tadi kacau lagi baru masuk air asam.klu nk banyak tambah je air dengan sos tadi tu.barulah nampak keserasiannya pekat dan mables..kacau duk kacau jangan lupa masukkan gula dan garam ye.
last sekali masukkan tomato dan bawang besar yang telah di hiris tadi..kacau kejap bagi bawang & tomato layu di tasik madu dulu.barulah siap



1 lagi penambahan boleh juga makan dengan papedom ke papadom.. pun sodap..

Okey dah siap semua boleh di hidang untuk santapan bersama.Selamat menjamu selera..
Kalau ada yang tak faham ke nak tanya apa-apa drop komen kat bawah tu ye...



Terima kasih !!










Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

2 January 2015

Resepi : Puding Roti Jagung

Assalamualaikum



بسم الله الرحمن الرحيم



Ok chef zana nak masuk dapur pulok.dah lama tak share resepi.Malam ni Kerajinan yang terlampau nak buatkan puding roti ni untuk anak & suami.
Resepi ni senang je..nampak macam susah pada mulanya.
1st time zana buat puding ni meme tok menjadi lah.terlebih air jadilah puding roti banjir haha..

Tapi percubaan kali ke 2 barulah ok.tapi yang ni zana olahkan sikit sebab nak nampak lain dari lain..
Rasanya pun lain la sebab zana tambah jagung.

Ok kita mulakan ye..



Maaf dah hilang sekerat tak sempat hehe.. :)





Bahan-bahannya :-

Roti 8,9 keping
Susu 1 cawan (mug) (ikut kemanisan)
1 biji telur
1 sudu teh asen vanilla
1 cawan air (mug)



Caranya :-

Masukkan air,susu,telur dan asen vanilla kacau sebati semuanya..
Bila dah sebati semua koyakkan roti tu satu demi satu ye.
Kalau nampak cair boleh tambahkan lagi roti tu.
Koyakkan sampai habis dan lenyek-lenyekkan roti tu sampai hancur.
Kalau tak nak lenyek pun tak apa,boleh je blanderkan.kalau nak la hehe..

Tapi zana lenyekkan je.ok bila dah lenyek dan rata masukkan dalam loyang dan kukus.
Kukus sampai masak.kalau nak tahu masak ambil garpu cucuk je.




Tips : kalau taknak melekat pada loyang boleh sapukan minyak atau majerin.sebab nak elakkan dari melekat je.
itu terpulang nak letak ke tak ye.







Resepi ringkas dari zana senang,mudah dan cepat.



Selamat mencuba ^_^





Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

17 May 2014

Kerabu Kacang Panjang

Assalamualaikum




Selamat petang semua..
Petang ni Zh nak kongsikan resepi kerabu made in kelate :)
Kerabu ni sedap di makan dengan nasi panas atau di makan macam tu saja (ratah je).
Puasa tak lama lagi..best jugak ni di sediakan juadah berbuka nanti .^_^
Tapi sebelum tu maaflah ye sbb gambarnya tak snap satu persatu,sebab nak cepat..hihi






Ok kita teruskan dengan bahan-bahannya :-



Bahan A
- Kacang panjang
- Ikan kembong/selayang@sardin (lagi banyak ikan lagi urmmm sedappp)
- Lada hitam
- Bawang merah kalau besar 1 labu je (1 ulas)



Bahan B
- Bawang merah besar 1 labu (di mayang)
- Cili besar (di mayang)
- Cili api (di mayang ) kalau nak pedas lagi (tapi ikut suka je)
- Kelapa (buat kerisik
- Santan Pekat
- Asam limau / limau kasturi
- Garam
- Gula




Step seterusnya :-

1- Kacang panjang di mayang halus-halus,kemudian rebuskan tapi jangan rebus lama sangat,
celur sekejap je.lepas tu toskan dan ketepikan
.
2- Ikan tadi tu rebus atau bakar sebab nak ambil isi je.

3- Santan tu kalau boleh masakkan sekejap.(kalau kelapa perah guna air suam je.)

4- Kelapa tadi di goreng tanpa minyak.dah agak-agak dah nak perang tu.tapi jangan la sampai hangus pulak ye hihi..lepas tu tumbuk.(buat kerisik)

5- Seteusnya tumbuk lada hitam,bawang merah dari bahan A tadi tu..tak lumat pun tak apa,lepas tu masukkan ikan yang telah direbus tadi ambil isinya tumbuk lagi.

6- Sediakan mangkuk besar untuk di campurkan bahan-bahan A dan B tadi yang dah tumbuk,santan,gula,garam dan perahan asam limau masukkan ke dalam mangkuk tu dan gaulkan sehingga serasi dengan masam,manisnya..bila sudah serasi sedia untuk di hidang. :-




Selamat mencuba!!




P/s : Kalau boleh ketika nak gaulkan tu gunakan sudu sebab kalau guna tangan nanti cepat basi.
Sebab guna santan.boleh juga di simpan dalam peti sejuk..Enak juga di hidang ketika berbuka puasa dan bersahur..Puasa tak lama lagi!!
Kalau ada apa yang nak di tanya sila drop komen di bawah ye ^_<





Di sediakan oleh :- Resepi turun temurun ZH



Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

8 May 2013

Resepi : Tongkol Gulai ( Kari Tongkol )

Assalamualaikum




Selamat pagi..
Takkan tumpah kuah kalau tak ke nasi kan..
eh betul ke ni..oklah resepi ni sambungan Tengok sini.
Resepi tongkol gulai..kalau kat sini kari ikan tongkol.





Bahan-bahan :


500 gm ikan tongkol / ikan aye ( di potong dan rebus)
700 ml santan
2 sudu makan ketumbar ( di tumbuk halus )
1 sudu teh jintan putih ( di tumbuk halus )
1 batang serai ( dititik )
1 keping asam keping
1 sudu makan kerisik
2 biji cili merah ( belah 2 )
2 biji cili hijau ( belah 2 )
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis.



Bahan kisar :


8 tangkai cili kering  ( di rebus )
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 biji buah keras



Cara memasaknya :


Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar,rempah yang di tumbuk halus tadi dan masukkan garam.masak sehingga pecah minyak.Kemudian masukkan santan, serai, asam keping, gula dan kerisik. Kacau sehingga mendidih.Biarkan selama 2 minit dan
kemudian perlahankan api.Masukkan ikan tongkol dan kacau sebati.
Seterusnya masukkan cili merah hijau tadi.Masak sebentar. Angkat dan sedia untuk di hidang dengan nasi dagang




P/s : Selain ikan tongkol / aye, ikan tenggiri dan lain2 pun boleh..ikut kesukaan..



Sebarang pertanyaan sila tinggalkan jejak anda kat bawah ni ye.
Selamat mencuba resepi dari zana..sedap tak sedap lain kira haha..untuk fiqa.kalau dah cuba resepi ni jangan lupa hulurkan sikit kat rumah akak ye hihi..
Sekian terima kasih..




Jom shopping



Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

Resepi : Nasi Dagang ( Kelantan )

Assalamualaikum


Selamat pagi semua..
Jom kita pekena nasi dagang satu kali..
Siap dengan resepi sekali.. Dah lama dah kawan2 minta resipi ni,takdok maso.
Tapi inilah masonya.Y(^_<)Y.





Bahan-bahan untuk nasi :


-750 gm beras nasi dagang
-1biji kelapa ( ambil santan je )
-10 ulas bwg merah ( di hiris )
-5 ulas bwg putih ( hiris )
-2 cm halia ( hiris )
1 sudu teh halba
Sedikit garam




Cara memasaknya


Cuci dulu beras..lepas tu rendam beras tu selama 4 jam.Panaskan kukusan dan kukus beras sehingga masak.
Angkat dan gaulkan dengan santan yang telah di campurkan dengan garam.Lepas tu gaulkan dengan bahan yang telah di hiris tadi dan masukkan halba.Masukkan semula ke dalam periuk pengukus dan kukus lagi sampai masak.kalau dah masak boleh angkat..tapi belum boleh hidang lagi sebab kuahnya belum ada lagi hehe...Okelah tunggu sambungan untuk resepi seterusnya..resepi ikan tongkol





P/s : untuk nasi ada lagi bahan sampingan seperti acar.barulah nampak selera sikit.
kalau tak ada beras nasi dagang boleh guna beras wangi + beras pulut.






Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

14 January 2012

Paprik Ayam ~>Zana<~

Assalamualaikum



Dapur bersama zana.hari ni zana nak share resepi kat korang lak..
Sape yg nk try resepi ni sila angkat tangan ye hehe..
Tapi maaflah klu nmpk x sedap hehe..
klu rase nak test my resepi ni jom la ye sy sediakan :P




Ayam Masak Paprik

Bahan-bahan:
~ 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
~ 4 ulas bwg merah - di tumbuk
~ 2 ulas bwg putih - di tumbuk
~ 5 biji cili api - di tumbuk
~ 1 labu bwg besar - di mayang
~ 2 btg serai - di titik
~ 2 biji tomato - di potong 4
~ Sos tomato, sos cili, sos tiram & kicap manis
~ Daun limau purut
~ Bahan2 perasa
~ sedikit minyak
~ Air

Sayur:
Bunga kubis,kacang buncis/panjang,lobak merah dan jagung muda.

Cara-caranya:
1) Panaskan kuali masukkan minyak,gorengkan ayam ( jgn terlalu garing agak2 nak masak je )
2) Masukkan bwg merah,bwg putih & cili api yg telah di tumbuk tadi ke dlm kuali.kacau sekejap.
3) Masukkan sos tomato,sos cili,sos tiram & kicap manis.biarkan mendidih sekejap & masukkan pula sedikit air.pastu masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran tadi.
4) Bila dah mendidih masukkan bwg besar dan tomato.
biarkan seketika pastu baru blh di hindangkan ^_^


Ayam goreng tepung je


P/s: Kalau nak lebihkan kuah cuma tambahkan air je.


Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

30 December 2011

Puding karamel

Assalamualaikum



Tips membuat puding karamel:


1. Untuk membuat gula hangus, masukkan gula ke dalam periuk dan panaskan dengan api perlahan.Kacau supaya tidak hangit .Jika ia hangit, rasanya akan pahit.
2. Setelah gula hangus cair dan bewarna keperangan, tuangkan air panas atau air paip.
3. Kacau segera supaya gula tidak berketul. Kacau hingga cair.
4. Telur dan susu dikisar hingga sebati.
5. Tapiskan adunan sebelum dituang ke dalam loyang.
6. Biarkan puding sejuk dalam loyang sebelum diterbalikkan dalam pinggan.


Puding Karamel
Bahan-bahan :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung jagung/tepung kastad

Cara Membuatnya :
1. Masak gula hangus hingga cair. Tuangkan air panas.Kacau hingga sebati.
2. Kisar telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen dan tepung jagung dan kisar sebentar.
4. Tuangkan 1/2 adunan gula hangus dalam loyang 8 inci.Tuangkan adunan puding.
5. Kukus 20 minit hingga masak.

Puding Karamel 
Dah lama akak cari resipi ni entah terselit kat mana. Baru-baru ni jumpa pulak. Akak pernah buat resipi ini dan jadi perfect. Cuma kaedah yang digunakan adalah secara water-bath dan dibakar dalam oven pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam.

Bahan-bahan :
(A)
230 gm gula pasir
50 ml air

(B)
800 ml susu kotak (segar atau UHT)
150 gm gula
8 biji telur A
2 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Masak gula pasir (A) hingga cair dan keperangan dengan api perlahan.Tuangkan air dan kacau hingga semuanya cair. Tuangkan karamel ke dalam loyang 8 inci. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan B dalam sebuah bekas dan pukul dengan pemukul telur hingga sebati.Boleh juga guna mixer atau pengisar.
3. Tapiskan adunan ke dalam loyang berisi karamel tadi.
4. Sediakan sebuah loyang 10 inci dan isikan air 1/3 bahagian. Masukkan loyang berisi adunan telur tadi ke dalamnya.
5. Bakar dalam oven selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.
6. Setelah masak, sejukkan dahulu kemudian masukkan dalam peti ais beberapa jam.
7. Untuk menghidang, terbalikkan loyang atas pinggan yang sesuai. Karamel hendaklah di bahagian atas. Puding ini enak dimakan sebagai pencuci mulut.


Resipi ni sy cilok kt tenet xtau spe punye hehe
Selamat mencuba :)
Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

29 November 2011

Laksam

Photobucket    Assalamualaikum


Hye kamo kamo!!
Angkat tangan spe suka mkn laksam ni..nk try wt jom2..



Laksam


Bahan-bahan Laksam ( 2-3 orang )

· 3cwn tpg beras
· 1/2 cwn tpg gandum
· 4cwn air suam

Cara-cara membuatnya:







1. Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk Kuah 
· Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
· rempah kari ikan(klu nk kuah warna putih xpayah letak serbuk kari ye)
· Sdkt bwg merah/besar
· Santan
· Asam keping
· Sdkt garam

Untuk Ulam

· timun, selom , bawang , (dipotong halus)
. limau di potong
. cili padi di hiris

Cara-cara:
Blender rempah kari dengan bawang besar . masukkan ke dalam periuk , masak sampai agak2 kering .
Masukkan santan .kisar isi ikan . Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
Masukkan bunga kantan , daun kesom , asam keping dan garam…. setakat mana kita suka masam dan masinnya ye)




gmbr ni bkn yg asl..


& 

Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

25 November 2011

Ayam Goreng Pedas

Assalamualaikum





Ayam Goreng Pedas

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam - dipotong 12 ketul
1 biji putih telur - dipukul
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan untuk disalut dengan ayam :
(Bahan-bahan ini digaul semua sekali)
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar serbuk kulit kayu manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk kari/cili
Sedikit garam
Cara:
1. Bersihkan ayam, tos dan gaulkan dengan putih telur. Kemudian gaulkan dengan tepung tadi.

2. Panaskan minyak. Setelah itu masukkan ayam yang telah siap disalut tepung ke dalam minyak panas. Goreng sehingga kekuningan.
Tambahan:
Hidangkan dengan sos cili.sudah semestinya:)










Hey:klu kamo nk copy Cntrl+C ok


Minta maaf la pic xdok hehe..
Berkongsi-kongsi tuk sume :D 

                                                                     klik sini

Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

16 November 2011

Vanilla ice cream

Assalamualaikum

Vanilla ice cream



Bahan A:
  • 4 biji kuning telur
  • 90gm gula kastor
Bahan B:
  • 250ml susu full cream
  • 1 sudu teh vanila esen
Bahan C:
  • 300gm non dairy whipping cream (boleh beli di pasaraya, di giant mesti ada :D)
Cara-cara:
  • Pukul bahan A (gunakan pemutar) sehingga putih berkrim
  • masak susu sehingga mendidih dan campurkan bahan A tadi, kacau sebati. biarkan sejuk
  • kemudian masukkan vanila esen
  • Pukul/putar non dairy whipping cream hingga gebu dan masukkan ke dalam adunan di atas
  • gaul adunan sehingga sebati kemudian tuang dalam acuan
  • simpan dalam peti ais selama 1 malam (hingga beku)


Selamat  mencuba =)

    Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

    Aiskrim coklat

    Assalamualaikum

    Kali ni nk share wat aiskrim lak hehe..:D
    spe2 yg sudi jOm2 la ye ^_<

    Aiskrim coklat

    pic amik kt google

    Bahan A:
    • 2 biji kuning telur
    • 1 biji telur
    • 140gm gula kastor
    Bahan B:
    • 250ml susu penuh krim
    • 60gm serbuk koko
    Bahan C:
    • 400gm non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu dalam kotak yang untuk kek)
    • 1 sudu kecil vanila esen
    cara buat:
    • pukul bahan A hingga putih dan berkrim
    • panaskan susu hingga mendidih dan masukkan serbuk koko, kacau hingga sebati (bahan B)
    • tuang adunan susu dan koko ini ke dalam adunan telur dan sejukkan
    • putar whipping cream hingga kental dan gebu
    • masukkan whipping cream ke dalam adunan tadi yang telah disejukkan dan gaul sebati
    • tuang ke dalam bekas/ kontena plastik dan simpan dalam freezer 1 malam



    Selamat mencube :)

      Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

      12 November 2011

      Puding roti caramel

      Assalamualaikum



      Sape nk belajar wt menda ni mai cini mischef zana nk ajar ngeh3,bkn masterchef ..Jom2 xsoh duk malalut ntah kemana,mai kita blajar wat menda ni lak hehe..gambar pon ntah mane ntah..rembat kat google..hehe..xtau la sme ke x rasanya..haha..:D




      Puding roti caramel



      Gambo en google

      Bahan A:
      • 1/2 cawan gula- dicairkan dalam loyang kukus (cara cairkan gula-panaskan pada api sederhana, biar cair dan mejadi keperangan)
      Bahan B:
      • 1 buku roti atau 10 keping roti
      • 1 tin susu cair
      • 2 biji telur
      • 1 tin air buah (fruit coktail) atau boleh juga sirap buah seperti laici
      • 1/2 cawan gula
      • 1 sudu teh esen vanila
      • 2 sudu besar tepung kastard
      P/s: 1 Tin buah koktail untuk hiasan jika suka
      cara-cara:
      • Panaskan tempat kukus
      • gaulkan semua bahan B kecuali fruit coktail dan tapis
      • masukkan bancuhan ke dalam loyang kukus yang berisi gula cair tadi
      • tutup loyang dengan plastik glaze nipis
      • kukus selama 30 minit
      • sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan hidangan
      • susun buah (fruit coktail) di atasnya dan hidangkan

      Akhir kata Selamat mencuba ye..






        Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

        11 November 2011

        NASI AYAM

        Assalamualaikum


        NASI AYAM
        resepi yg ni bkn dr sy tau....tp sy amik kt sini hehe jgn mare :)



        Bahan-bahan ( 6-8 orang )
        Untuk rebus
        • -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
        • - 2 ulas bawang putih
        • - 2sm halia yg diketuk
        • Untuk perap
        • >1 sudu besar kicap pekat
        • >1 sudu besar sos tiram
        • >1cm halia
        • >2 ulas bawang putih
        • >sedikit kicap cair

        Untuk nasi
        • - 5cwn beras
        • - 3 sudu besar butter
        • - 1cm halia- ditumbuk
        • - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
        • - air rebusan ayam tadi secukupnya
        • - sedikit garam.

        Bahan sos
        • > 5biji cili merah
        • > 5 ulas bawang putih
        • > 2cm halia
        • > 1 sudu teh cuka, garam, gula
        • > 1/2 cawan air

        Untuk sup
        • @lebihan air rebusan ayam
        • @1 biji bawang besar kisar
        • @rempah sup
        • @garam
        • @daun sup yg dihiris.
        Cara-cara
        1. Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
        2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
        3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
        4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
        5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.


        Selamat mencuba =)

          Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

          10 November 2011

          Agar-agar Pisang


          Assalamualaikum


          Agar-agar Pisang

          Bahan-bahannya
          100 gm pisang lemak manis-dilecek
          10 gm agar-agar serbuk
          150 ml susu rendah lemak
          30 gm kastard
          800 ml air
          100 gm kismis
          5 ml esen vanilla

          caranya

          • Agar-agar dimasak dengan air hingga mendidih.
          • Masukkan pisang, esen vanila, adunan susu kastard dan masak hingga kelihatan berkilat.
          • Masukkan kismis dan biarkan mendidih di atas dapur hingga kismis kelihatan kembang barulah dituangkan ke dalam acuan.
          • Bekukan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.



          Harap maaf pic x di sediakan hehehe..



          Selamat mencuba :)




          Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

          8 November 2011

          Yogurt Homemade

          Assalamualaikum



          Yogurt Homemade

          Bahan-bahan

          1 quartz susu segar
          ¼ cawan yogurt perisa asli (starter)
          ¾ Cawan susu tepung tanpa lemak

          Cara-cara

          1. satukan susu segar dan susu tepung di dalam satu periuk
          2. panaskan ke suhu 100-150°F
          3. Apabila hamper mendidih, angkat dan sejukkan dalam bekas berisi air sejuk
          Satukan air susu tadi dengan yogurt asli. (Yogurt asli ni boleh dibeli yang ready made di pasar raya sebagai stater kerana is mengandungi bacteria yang akan membiak di dalam susu yang baru)
          4. Tuang campuran tadi dalam bekas/ container atau periuk bersih dan simpan di tempat yang hangat selama 6 jam lebih. Boleh juga simpan dalam oven, caranya panaskan oven ke suhu 275°c dan padamkan. Masukkan periuk berisi yogurt campur susu tadi selama beberapa jam.
          Setelah yogurt menjadi pekat, simpan dalam peti sejuk

          P/s: sangat sesuai dimakan bersama hirisan buah-buahan

          Khasiat Yoguart: dikategorikan sebagai minuman kesihatan. perkataan Yogurt berasal dari bahasa turki yang bererti "susu masam". Yogurt ternyata menandungi banyak khasiat, beberapa di antaranya adalah seperti berikut:

          1) menghasilkan zat-zat yang diperlukan oleh hati, berguna untuk pencegahan kanser
          2) Membantu proses pencernaan
          3) Yogurt memiliki gizi yang lebih tinggi berbanding susu segar. Kandungan lemak lebih rendah
          4) membantu pertumbuhan.
          5) mengandungi kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu. Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.
          6) mengurangi kolesterol
          7) antikanser dan meningkatkan antibodi.



          Selamat mencuba ^_^

          Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

          7 November 2011

          PUDING JAGUNG

          Assalamualaikum





          Aneka Puding

          PUDING JAGUNG

          Bahan-bahannya
          1 liter susu segar
          150 gm gula
          130 gm tepung kastard
          1 ½ tin jagung


          caranya
          • Didihkan 750cc susu bersama gula di dalam periuk. Ketepikan.
          • Masukkan 250cc susu ke dalam tepung kastard dan kacau hingga sebati.
          • Campurkan adunan kastard bersama susu mendidih dan kacau hingga pekat. Masukkan jagung dan kacau adunan lagi. Padamkan api.
          • Tuangkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan hingga beku.


          Selamat mencuba ^_<

          Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}