2 January 2015

Resepi : Puding Roti Jagung

Assalamualaikum



بسم الله الرحمن الرحيم



Ok chef zana nak masuk dapur pulok.dah lama tak share resepi.Malam ni Kerajinan yang terlampau nak buatkan puding roti ni untuk anak & suami.
Resepi ni senang je..nampak macam susah pada mulanya.
1st time zana buat puding ni meme tok menjadi lah.terlebih air jadilah puding roti banjir haha..

Tapi percubaan kali ke 2 barulah ok.tapi yang ni zana olahkan sikit sebab nak nampak lain dari lain..
Rasanya pun lain la sebab zana tambah jagung.

Ok kita mulakan ye..



Maaf dah hilang sekerat tak sempat hehe.. :)





Bahan-bahannya :-

Roti 8,9 keping
Susu 1 cawan (mug) (ikut kemanisan)
1 biji telur
1 sudu teh asen vanilla
1 cawan air (mug)



Caranya :-

Masukkan air,susu,telur dan asen vanilla kacau sebati semuanya..
Bila dah sebati semua koyakkan roti tu satu demi satu ye.
Kalau nampak cair boleh tambahkan lagi roti tu.
Koyakkan sampai habis dan lenyek-lenyekkan roti tu sampai hancur.
Kalau tak nak lenyek pun tak apa,boleh je blanderkan.kalau nak la hehe..

Tapi zana lenyekkan je.ok bila dah lenyek dan rata masukkan dalam loyang dan kukus.
Kukus sampai masak.kalau nak tahu masak ambil garpu cucuk je.




Tips : kalau taknak melekat pada loyang boleh sapukan minyak atau majerin.sebab nak elakkan dari melekat je.
itu terpulang nak letak ke tak ye.







Resepi ringkas dari zana senang,mudah dan cepat.



Selamat mencuba ^_^





Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

1 comment :

  1. x pernah lagi buat puding roti.
    sebab roti asyik abis aje sejak ada nutella ni :)
    anak2 suka makan...

    ReplyDelete

Terima kasih :)