14 January 2012

Paprik Ayam ~>Zana<~

Assalamualaikum



Dapur bersama zana.hari ni zana nak share resepi kat korang lak..
Sape yg nk try resepi ni sila angkat tangan ye hehe..
Tapi maaflah klu nmpk x sedap hehe..
klu rase nak test my resepi ni jom la ye sy sediakan :P




Ayam Masak Paprik

Bahan-bahan:
~ 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
~ 4 ulas bwg merah - di tumbuk
~ 2 ulas bwg putih - di tumbuk
~ 5 biji cili api - di tumbuk
~ 1 labu bwg besar - di mayang
~ 2 btg serai - di titik
~ 2 biji tomato - di potong 4
~ Sos tomato, sos cili, sos tiram & kicap manis
~ Daun limau purut
~ Bahan2 perasa
~ sedikit minyak
~ Air

Sayur:
Bunga kubis,kacang buncis/panjang,lobak merah dan jagung muda.

Cara-caranya:
1) Panaskan kuali masukkan minyak,gorengkan ayam ( jgn terlalu garing agak2 nak masak je )
2) Masukkan bwg merah,bwg putih & cili api yg telah di tumbuk tadi ke dlm kuali.kacau sekejap.
3) Masukkan sos tomato,sos cili,sos tiram & kicap manis.biarkan mendidih sekejap & masukkan pula sedikit air.pastu masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran tadi.
4) Bila dah mendidih masukkan bwg besar dan tomato.
biarkan seketika pastu baru blh di hindangkan ^_^


Ayam goreng tepung je


P/s: Kalau nak lebihkan kuah cuma tambahkan air je.


Terima Kasih Daun Keladi,Sayang Korang{。^◕‿◕^。}

6 comments :

  1. yummy ,~
    #(ayam goreng tepung tu nampak sedapp )

    ReplyDelete
  2. sedapnya... nnti Mak Usu nak try buat la...hehehehe

    ReplyDelete
  3. @syamy : ayam goreng nmpak biasa je tu hihi :P

    ReplyDelete
  4. @mak usu : ok ok try wt tau hehe

    ReplyDelete

Terima kasih :)